ASKIDA EKMEK PROJESİ

ASKIDA EKMEK PROJESİ

OKULUMUZDA ÇOCUKLARDA YARDIMLAŞMA VE PAYLAŞMA BİLİNCİNİ OLUŞTURMAK VE KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAK ADINA ASKIDA EKMEK PROJESİ BAŞLAMIŞTIR. ŞİMDİDEN DESTEK VEREN BÜTÜN VELİLERİMİZE VE ÖĞRENCİLERİMİZE TEŞEKKÜR EDERİZ.

20.12.2022 345

20-12-2022

 

Sayın Velimiz;

                Okulumuz Hedef Projesi çalışmaları içerisinde çocuklarımızın ve sizlerin desteği ile 13.12.2022 ve 22.12.2022 tarihleri arasında Sosyal Sorumluluk çalışması gerçekleştireceğiz.

                Bu çalışmada amacımız çocuklarda yardımlaşma ve paylaşma duygusunu pekiştirebilmektir. Bu amaçla çocukların ve sizlerin de desteğiyle ''Askıda Ekmek ''projesini gerçekleştireceğiz. 

UYGULAMA: Her çocuk kendi harçlıklarını biriktirerek 1 Adet ekmek parası biriktirecek ve okulda oluşturulan ''Askıda Ekmek'' kumbarasına ekmek ücretini atacaktır. Kumbarada biriken paralar ''Askıda Ekmek '' uygulaması yapan fırınlara teslim edilecektir.

Not: Biriken ücretler okul aile birliği üyeleri ve her sınıftan bir velinin katılımıyla sayılacaktır. Ekmek ücretleri de belirlenen fırınlara her sınıfı temsil eden çocuklar ile birlikte teslim edilecektir.

Bu projeye katılmak gönüllülük esasına dayalı olup herhangi zorunluluk yoktur.

 

 


















ASKIDA EKMEK TARİHÇESİ

                Türkiye'de aslında kökleri çok eskilere dayanan bir uygulama. Müslüman bir devlet olan Osmanlı İmparatorluğu devlet yönetiminde ve sosyal hayatta " İnsanı yaşat ki devlet yaşasın." düsturunu benimsemişti. O dönemde sofraların vazgeçilmezi olan ekmek de ihtiyaç sahibi vatandaşların evlerine askıda ekmek geleneği ile giriyordu. 

                Çeşitli ırk, dil ve dinden olan vatandaşların arasında herkesin olduğu gibi yardıma muhtaç insanların da gururu önemseniyor ve yapılan yardımların kimseyi incitmemesine özen gösteriliyordu. 

Askıda ekmek uygulaması bir gelenek olarak yüzyıllar boyunca devam etti. Bugün Avrupa'da görülen askıda ekmek uygulaması da Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü topraklardan miras kalan bir uygulama olarak devam ediyor.